Történelmi emlékhely

Drégely vára

Az emlékhelyről:

A 16. századi török háborúk és a magyar hőskultusz egyik szimbolikus helyszíne. Ali budai pasa 1552-ben 12 ezer fős sereggel ostromolta Drégelyt. Szondi György másfélszáz katonájával négy napon keresztül tartotta a várat, de az utolsó rohamban valamennyi védő elesett. Szondi alakját a 19. század irodalmi művei tették a nemzeti emlékezet részévé.

Programok:

9:00–16:00 Zöldutas kerékpártúra a börzsönyi Nagy-völgyben Drégelyhez: az elmúlt év Szondi várfutása után idén a bicajosok „szállják” meg a várat. Útvonal: Drégelypalánk – Hont – Bernecebaráti – Nagy-völgy – Drégely vára – Pénzásás – Nagyoroszi (Kálvária), azaz összesen 40 km. Az útvonal egy része az országos Mária úton vezet. Sok érdekes látnivaló hívogat: Sisa Pista tanösvény, Betyár-kút, kis Mária barlang, Oszlai-árok, Oszlopó-forrás, Máriácska kegyhely. Drégely váránál „Drégely kapitánya” várja a résztvevőket. Regisztráció: 8:30 Drégelypalánk Művelődési ház. 

Várbemutató, vártörténet, helyi legendák elmesélése után kincskereső program zárja a várbeli programot, ami után a kerékpártúra folytatódik. 

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2019