Történelmi emlékhely

Corvin köz

Az emlékhelyről:

A Corvin köz az 1956-os forradalom és szabadságharc emblematikus helyszíne, a sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás ellen folytatott fegyveres felkelés egyik fővárosi központja. A többszörös túlerőben lévő szovjet csapatokkal vívott harcok során sok felkelő„pesti srác” áldozta itt életét a magyar szabadságért. A pesti Corvin köz az 1956-os forradalom és szabadságharc emblematikus helyszíne. A spontán szerveződő fegyveres felkelők az októberi szovjet támadás visszaverésében, Gerő Ernő hatalomból történő eltávolításában és a többpártrendszer létrejöttében egyaránt döntő szerepet játszottak. Nélkülük a forradalom számos követelése nem válhatott volna valóra. A Corvin moziban és a környező utcák épületeiben berendezkedő, önállóan működő józsefvárosi felkelő csoportok tagjait egyaránt corvinistáknak nevezzük, a vezető szerepet azonban gyértelműen a legnagyobb létszámú Corvin köziek töltötték be. Október utolsó hetében a corvinista felkelők – néhány egykori katonatisztet leszámítva – harci tapasztalat nélkül állították meg a magyar politikai vezetés kérésére a fővárosba vonuló szovjet csapatokat, amelyek a hónap végéig mintegy 120 katonát és 20–25 páncélost vesztettek. A corvinisták ellenállását nem csak a szovjetek kísérelték meg felszámolni.

Programok:

Május 11. 9:30.: Az Arany 202 című sétával Arany János előtt tisztelegnek. A kerületi túra a Magyar Nemzeti Múzeum kertjétől, legnagyobb köztéri szobrától kezdve a Magyar Tudományos Akadémiáig, utolsó lakhelyéig követi a nagy költőnk sorsát, számos érdekes aspektusból vizsgálva a korszakot, amelyben élt és alkotott. Arany János síremléke a Fiumei úti sírkertben található.

Május 12. 9:30.:„Golyó sem fog benneteket” – az 1956-os forradalom előtt tisztelegve indul kerületi túra, amely során a látogatók megismerhetik a forradalom józsefvárosi eredeti helyszíneit. A séta a Pollack Mihály térről, a Festetics-palota elől indul és a Corvin-közben, a Nemzeti Emlékhelyen ér véget.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2019