Nemzeti emlékhely

Az Országház és környéke

Az emlékhelyről:

A budapesti Kossuth tér a magyar történelem fontos színhelye, amelyet az Országgyűlés 2012. január 1-jei hatállyal egyedüliként kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított. A teret meghatározó hatalmas épület, a törvényhozásnak helyet adó Országház előtt rendezik a legtöbb állami megemlékezést és ünnepséget. A tér a politikai tömegrendezvények gyakori helyszíne, mivel a Kossuth teret a törvényhozásban betöltött jelentősége révén a magyar politika szimbolikájában a magyar államisággal azonosítják.

Programok:

10:00, 14:00 Az első lövés – dokumentumfilm-vetítés és tematikus séta a Kossuth téren  - Az 1956-os Kossuth téri sortűz eseményeit feldolgozó dokumentumfilmet A magyar törvényhozás ezer éve tárlatban tekinthetik meg az érdeklődők, majd ezt követően tematikus sétán vehetnek részt, bejárva az események helyszínét és az In memoriam 1956. október 25. emlékhelyet és kiállítást.
 

10:30, 12:00 Szórakozás a Kossuth téren  A sétán a Kossuth teret mutatják be, kevéssé ismert funkciójában, például mikor és hogyan szolgált korcsolyapályaként, uszodaként vagy koncerthelyszínként.


11:00, 13:00 Epizódok a Kossuth tér évszázados történetéből  A sétán kiderül, hogy a tér mely pontját mire használták a lipótvárosiak, valamint hogy milyen megdöbbentő eseményeknek volt tanúja az Országház és a környező épületek.
 

11:30, 14:00 Az Országház szobrai A séta egy újabb perspektívából mutatja be a magyar Országgyűlés épületét, amelynek középpontjában ezúttal
a szobrászat áll.


15:00 Térrekonstrukciós séta A séta keretében a Kossuth tér átépítését mutatják be, különleges figyelmet fordítva a jelenleg is zajló munkálatokra.


16:00 Tér - Zene a Kossuth téren.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2019